Tarih: Eylül 10, 2020
Büyük emeklerle kurulan işletmelerin en büyük tehdidi hiç kuşkusuz yangınlar Tek bir kıvılcımla büyük mal ve hatta can kayıplarına uğrayabiliyoruz. Türkiye’de endüstriyel yapılarda meydana gelen patlama ve yangınların sayısı her yıl artış gösterirken, ülke ekonomisi açısından büyük öneme sahip olan bu yatırımlar, yangınlarla büyük hasara uğruyor ya da tamamen yok oluyor.
Uzmanların değerlendirmelerine göre sigorta sektöründe, büyük yangın hasarlarının oluşturduğu maddi zararın her yıl ortalama 500 milyon TL civarında olduğu belirtiliyor.
Yangın ve patlamaların çoğu, İstanbul başta olmak üzere büyükşehirlerdeki yaşam alanlarına yakın tesislerde gerçekleşiyor. Bu durum çevredeki yapıların da zarar görmesine, can ve mal kayıplarının artmasına neden oluyor.
Yangından etkilenen işletmelerin hasarlarını en kısa sürede gidermesi ve yeniden faaliyete geçilmesi çok önemli. İşte bu noktada devreye özel sigortalar giriyor. Sigorta şirketleri sundukları ürünlerle yangına karşı teminat sunuyor ve işyerinin kaldığı yerden devam etmesini sağlıyor. Böylelikle küçük primlerle satın alınan sigortalar, işletme sahiplerini büyük yüklerden kurtarmış oluyor.
Ticari faaliyetin yürütülmesinde kullanılan taşınır ve taşınmaz değerlerde, bir yangın sigorta sözleşmesi kapsamında teminat altına alınan risklerin gerçekleşmesi ile ortaya çıkan hasar ve kayıplar sonucu, ticari faaliyetin kısmen veya tamamen durması veya aksaması nedeniyle oluşan kar kayıpları, Kar kaybı sigortası ile sigortacı tarafından poliçede belirtilen sigorta bedeline kadar teminat altına alınıyor.
Sigortacının kar kaybı sigortası kapsamında ödeme yapması için sigortalının ticari faaliyeti yürütürken kullandığı bina, makine, donanım, demirbaş ve emtianın geçerli bir yangın sigorta sözleşmesinin teminat altına aldığı risklerin gerçekleşmesi sonucu hasara uğraması ve meydana gelen zararların ilgili sigortacı tarafından tazmin edilmiş veya sorumluluğunun kabul edilmiş olması şart.
◆ Öncelikle sigorta yaptırmadan önce, işletmede gerekli tedbirlerin alınmış olması önem taşıyor. Çünkü alınan tedbirler, riskleri azaltarak işletmenin daha güvenli hale gelmesini sağlar.
◆ Alınan önlemlerin yetersiz olduğu, sigorta şirketlerinin yetkili birimleri tarafından belirlenirse onlar size almanız gereken ilave tedbirleri sıralar. Size de bu tedbirleri sigorta yaptırmadan önce almak kalır.
◆ Yangın sigortası, yangının, yıldırımın, infilakın veya yangın ve infilak sonucu meydana gelen duman, buhar ve hararetin, sigortalı mallarda doğrudan neden olduğu maddi zararları kapsamında bulundurur. Teminat dışında bulunan deprem, fırtına, kar ağırlığı, su baskını ve daha birçok teminat ise yapılacak ek bir sözleşme ile kapsama alınabilir.
◆ Savaş, iç savaş, ihtilal, isyan, ayaklanma ve bunların gerektirdiği askeri hareketler nedeniyle meydana gelen zararlar, herhangi bir nükleer yakıttan meydana gelen zararlar, kamu otoritesi tarafından sigortalı şeyler üzerinde yapılacak tasarruflar sebebiyle meydana gelen zararlar ve yangın çıkarmaksızın kavrulma neticesinde meydana gelen zararların, sigorta teminatının dışında değerlendirildiğini bilmek gerekir.
◆ Sigortalanması istenen işletmenin değerinin doğru hesaplanması, sizi zarara uğramaktan kurtarır. Örneğin; eksik sigortada belirtilen sigorta bedelinin, sigorta edilen menfaatin, hasara uğradığı andaki değerinden düşük olması halinde, menfaatin bir kısmının zarara uğraması durumunda sigortacı, aksine sözleşme bulunmadıkça, sigorta bedelinin sigorta değerine olan oranı neden ibaretse, zararın o kadarından sorumlu olur. Aşkın sigortada ise sigorta bedeli, sigorta olunan menfaatin değerini aşarsa sigortanın değeri aşan kısmı geçersiz sayılır. Zarara uğramamak adına, sigortalı malın değer tespitinin doğru yapılması gerekir.
Türk Ytong Yönetim Kurulu Başkanı Fethi Hinginar
Endüstriyel tesislerdeki yangın riskinin ve hasarlarının alınacak önlemlerle azaltmanın mümkün olduğuna dikkat çeken Türk Ytong Yönetim Kurulu Başkanı Fethi Hinginar; bu yapılarda yanıcı malzeme kullanıldığını ve sigorta şirketlerinin bu konuda daha bilinçli olması gerektiğini aktardı. Hinginar, sigorta şirketlerini yapı sektöründe yangına dayanıklı malzeme üreten şirketleri desteklemeye, fabrikaları bu malzemeleri kullanma yönünde teşvik etmeye çağırdı.
Fethi Hinginar, “Fabrikalar ekonomimizin, yerel kalkınmanın can damarıdır. Yangınları yüzde 100 önlemek mümkün olmasa da alınacak önlemlerle sanayi yapılarını yangına hazırlıklı hale getirmek, yangını büyümeden kontrol etmek, neden olacağı kayıpları azaltmak ve üretime yeniden başlama süresini kısaltmak mümkün. Türkiye’de yürürlükte olan Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik, endüstriyel tesislerde hangi yangın önleminin ne şekilde alınacağını ve kullanılacak malzemelerin özelliklerini detaylarıyla açıklıyor, ancak yönetmeliğin uygulanmasında aksamalar yaşanıyor. Uygulamaların denetlenmesi ve teşviki konusunda adımlar atılmalı.”
Yangına dayanıklı yapılarda sigorta primi düşmeli Fethi Hinginar ayrıca sigorta sektöründeki şirketlerin de bu konuda etkin bir rol üstlenmesinin var olan sistemi geliştireceğine inandığını belirterek şöyle devam etti: “Ülkemizde fabrikaların sigortalanması hala zorunlu değil, Avrupa ülkelerinde olduğu gibi zorunluluk getirilebilir. Sigorta şirketleri, yangın poliçesi kriterlerini, Yangın Yönetmeliği koşullarını rehber alarak belirleyebilir. Böylece endüstriyel tesislerde alınması gereken önlemlerin neler olacağı, doğru uygulanıp uygulanmadığı kontrol edilebilir. Doğru malzeme seçimi ve uygulamalar, yangın riskini ve muhtemel hasarları önemli ölçüde azaltır. Yangına dayanıklı yapıların daha düşük sigorta primleri ile ödüllendirilmesi sistemi geliştirir. Bu hem sigortacılar hem de sigortalılar açısından kazançlı bir durumdur.”